Friday, October 26, 2012

Moslemite laulukarussell


See algas neljapäeva õhtul, kui moslemid leelotasid ööni ja alustasid taas hommkul. Tavaliselt kestab call for pray maksimaalselt 30 minutit. Üldse toimuvad siin kahtlased asjad, nägin paraadi, milles lõid kaasa papist  tank ja suur papist hani. Ei tea küll mida need sümboliseerisid. Täna hommikul kõndis järgmine paraad valgesse riietatud moslemi naisi mu akna alt läbi.

Kahe nädala eest hakkasin märkama lammaste populatsiooni tõusu.  :) Kõige veidram selle juures oli see, et lambaid ja kitsi võis näha kesistes tingimustes, aedikutes, mis asusid suurte sõiduteede ääres või mõnes muus veidras kohas. Mõtlesin, et ju ei ole neil siis siin loomaõiguslasi ja see on tavaline kasvatamise viis siin.
Nagu toimuks vandenõu või suur saladus, millest mina ei tea midagi.

Aga ei, kõigel on põhjus! See kõik on selle pärast, et meil on siin täna nimelt püha, isegi koolist oleme vabad. Õpetaja käest sai küsitud, et mis värk on selle reedega. Jutt on siis selline: nimelt sadu aastaid tagasi elas mees, kes oli väga truu jumalale. Tal oli üks poeg, keda ta väga armastas. Kuid juba mitmeid päevi ei leidnud ta loomi keda söögiks küttida. Ta pöördus jumala poole ja palus abi. Jumal ütles, et luban sul su poja söögiks tappa. Mees oli nii truu jumalale, et oli valmis seda tegema, tõstis noa poja kõrile, kuid jumal peatas ta. Ütles, et näen, kui truu sa minule oled, selle eest saadan sulle söögiks lamba, kuid sa pead seda kõigi külaelanikega jagama. Mees tegigi nii ja elas koos oma pojaga elulõpuni õnnelikult.

Nüüd siis selle jutu eeskujul ohverdavad moselmid jumalale lambaid. Hiljem küpsetavad nad liha ja jagavad seda naabrite vahel, nii et järsku saame täna liha süüa! Juutidel peaks samasugune komme olema, nemad teevad veel verega akna peale risti, et jumal näeks, et siin majas on tema nimel ohverdatud. Võib-olla on selle päeva taga veel suurem põhjus aga ei ole rohkem jõudnud uurida.
Toiming leidis aset kusagil kella 7.00 ajal. 

Muud juttu ka. Olen siin vahepeal modell olnud, minu meelest päris lahe kontseptsiooniga
Tõestus sellest et ei ole siin ikka üldse päikest saanud hihih 


9 comments:

  1. ega kingitud lamba suhu ei vaadata. eriti, kui ta juba praetud on. Ainult kontrolli, et oleks ikka läbiküpsend. Matsutan mõttes koos sinuga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alguses mõtlesin, et ei söö ohverdatud lambaliha, sest see on ohverdatud jumalale keda ei usu. Käib kuidagi minu põhimõtete vastu. Aga kui tundusin toidulõhna siis muidugi andsin alla. No, tead väga läiküpsenud ei olnud. Kuna nad söövad vähe liha siis nad ei ole väga suured eksperdid selle küpsetamises. Aga tundub, et mu seedeelundid on töökorras.

      Delete
  2. Aga mul on üks boršisupp külmakapis!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja mul on väga hea meel, et see boršikas on pika säilivusajaga.

      Delete
  3. Ka meie ajakirjandus kajastas seda teemat:
    Lehm tappis rituaali käigus oma ohverdaja (17)
    Möödunud laupäeval hukkus Gaza sektoris Rafahis lehma rituaali käigus tappa üritanud palestiinlane.
    Tegemist oli moslemite Eid al-Adha ehk ohverdamise pühaga, mida peetakse selle auks, et prohvet Ibrahim oli valmis ohverdama oma poega, edastab AP.
    Moslemid kogu maailmas ohverdavad neli päeva kestvate pidustuste käigus lambaid, lehmi ja kitsi. Osa lihast süüakse ise, osa antakse vaestele.

    52-aastane mees hukkus ning veel kolm isikut said raskelt kannatada, kui ohverdamisele toodud lehm lahti pääses.

    Kohalik tervishoiuametnik Ashraf al-Kidra sõnas, et umbes 150 inimest said hullunud lehma eest põgenedes kergemalt kannatada.

    ReplyDelete
  4. Kuule Käps, ütle mulle,kuidas seal valglinnas sõita nii, et ära ei eksiks?
    Kas sul on mingi orientiir, mingi mägi, või minaret?
    Või sõidad päikese järgi, aga kui läheb pimedaks?
    Maa magnetjooned!
    Ma tõesti ei tea !!!

    Paps

    ReplyDelete
    Replies
    1. Väga lihtne on siin linnas orienteeruda, sest enamuste kaupluste nimed sisaldavad tänava nime. Linna ümbritseb ringtee, kui ära eksid siis selle ikka leiad üles kusagile poole sõitas ja siis võid seal tiirutada nii kaua kui aru saad kuhu minna tahad. Linna südameks on Sultani palee.

      Delete
    2. EI USU !
      Vaata nüüd ise !
      http://www.youtube.com/watch?v=f2Gg7FL05ho
      Sinna ma eksin !

      Delete
    3. Ära põe, ma tulen teile vastu ja aitan. See pole üldsegi nii raske ja kõik Indoneeslased on väga valmid aitama.

      Delete