Monday, December 3, 2012

Esimene esinemine jaava tantsuga

Juba tükk aega tagasi käisin paar õhtut järjest proovides, sõitsin logiseva bussiga Gunung Kidulli ja esinesin indoneesia traditsioonilise tantsu Golek Wiraga Riniga.
Kuidas see kõik siis tegelikult oli ?

Jõudsime esinemispaika 3 tundi varem. Koht oli ilus. Üritus, kus esinenesime, oli festival, kus võisteldi traditsioonilise laulmise ja mingisuguse riisi tegemise riista muusikaga, vähemasti nii mulle seletati. :) Avatud oli ka maalinäitus.


Iga Jogja tants algab kummardusega. Kui käed on nii nagu pildil nina juures, on kummardus sultanile. Kui käed on üle pea on tants jumalale ja kui käed on allpool nina on tants sinuga samal tasemel olevale inimesele. 



Tantsu saadab live gamelani orkester.On tantse, kus tantsijad peavad ka laulma. Tant ja muusika on väga seotud.  Muusika on tantsuliigutuste illustreerimiseks. Tehakse muusika tantsule, mitte tants muusikale, ehk enne valmib tants ja siis muusika sellele. Koolis on meil traditsoonilise muusika tund, kus õpime gamelani mängima.Oleme ääääärmiselt andekad ;)


Hakkasime siis riietuma, mis võttis kokku vähemasti tund aega. Esimesena hakati mu juukseid piinama ja tehti hobusesaba, koos veidra juukselisaga. Pikad ja paksud juukseid peetakse siin väga ilusateks. 


Järgmisena pidin endale peitekreemi ja puudrit näkku mätsima. Pole kunagi, nii palju peitekreemi pidanud kandma. Kui arvasin, et olen puudriga liialdanud, küsisin õpetajalt, ta vastas, et pane veel. Puuder peaks olema paar kraadi valgem, kui tegelik nahk. Jällegi ilu sümboliks on valge nahk.


Siis tuli meikar ja tegi mu "ilusaks"


Olin nüüd siis "ilus". Endale meenutasin lumivalgukese multikast kurja kuningannat.


Sellel pildil puuduvad ainult haldjakõrvade moodi asjandused ja kõrvarõngad aga muidu olen täisriietuses.  Juustesse oli nii palju asju pistetud ja kõigil neil oli tähendus!


Sulgedega peaehe näita puhtust ja neitsilikkust, mis ühtib mu saroni(seeliku) peal oleva motiiviga. Käsivarte küles olevad draakonid on kaitsvad. 


Olingi valmis! Tundisn ennast  tõelise Indoneesia printsessina. Kogu kupatus, eriti peaehted, olid väga valusad ja rasked, kui lahtiriietusin siis tundisn ennast kergena.



Õhtujuht aka minu jaava tantsu õpetaja.


See on minu teine õpetaja:


Õpetajate tants. Neil käis seal mingi sõda. Samuti tants Jaava saarelt






See oli üks parimaid esinemiskogemusi mu elus. See oli esimene tagasiside Indoneesias õppimise mõttekusele. Sain väga palju innustust edasiõppimiseks.

Pärast esinemist ütles üks õppejõud : " Practice a little more and you are going to be the best"

Aitäh Pennyle, kes pildid ja video tegi. Ja Sofiale, Petrale ja Leenule, kes kaasaelama tulid. See tähendas mulle väga palju.

Videot saab näha siit. Lõpus on väike intervjuu ka.

https://vimeo.com/54761448




1 comment:

  1. Tants on täiega lummav! Vaatasin selle täiesti lõpuni ja vist vaatan paar korda veel...
    Ja sellised ilusad kostüümid! Sul on seal ikka väga huvitav elu!

    ReplyDelete