Wednesday, December 19, 2012

Kool 2: Batik tekstiil

Järgmine mitte füüsiline tund on batiku tekstiilitund. Seal tunnis käin salaja, sest ametlikult ei tohi tunde võtta teisest osakonnast. Aga batik on jällegi üks siinnse kuluuri suur osa. Kohe kui oled Indoneesiasse saabunud raputatakse sulle kaela batiku kleite, särke, pükse, kotte, jalanõusi ja isegi kiivrid ja mootorrattad on batikut imiteeriva mustriga!

Täna oli batika viimane tund. Sain värvitud enda teise batiku salli. Alguses oli see proovilapiks minu esimesele tööle ja sellest arenes välja väga fantaasiarikas sall. Kui esimesele  tegin kavandi ja olin usin siis teine sall on vabakäega joonistatud.

Selliselt nokitsevad kõik omaette, kuid samas kambakesi tulise vahaga kausikeste ümber:


Kuum vaha. Kausis on spetsiaalsed tööriistad, millega kantakse vaha riidele. 


Mina võisin nii salli kuju kui ka motiividega teistest rohkem improviseerida. Tänu salajasele osalusele.


Natukene üritasin enda siinset 3 kuud ka sallile panna aga nende märkide tähendusest saan vist ainult mina aru: 


Jah, isegi ükssarve tegin. (väga originaarne, eksole) 


 Hommikul ostsin batiku poest rohelist värvi salli värvimiseks. Sain kaks kotikest - üks punase ja teine valge pulbriga. Aga tahtsin ju rohelist !


Selline, beebipesu kausikestega ruum, on kanga värvimiseks.


Pärast esimes kausikeses leotamist võttis sall roosaka varjundi. Ei julgend küsimagi hakata vaid hoidsin hinge kinni, et see nii ei jääks. Pidin ootama 30 minutit kuni sall kuivas.


Pärast seda panin salli järgmisesse mingisuguse happega kaussi. Uskumatu, mis mu silmeees toimus. Sall läkski sinakasroheliseks! Isegi õps oli uhke, et see õnnestus. Siin pildil on sall kuivamas.



Kui ootasin salli nõrgumist, jalutasin koridoris ja pildistasin õpilaste töid seintel. Uskumatu! Kuidas nad küll viitsivad vaha ja värvidega jännata! Minu sall oli nende maalide kõrval äbarik aga ega ma tähtede poole püüdelnudki.




 Koju jõudes imetlesin veel ja veel ja veel salli.





Järgmiseks pean kuuma veega vaha eemaldama, seda korduvalt pesema ja ongi valmis. Kui tahaksin mõne motiivi teise värviga teha. Peaksin vahatamist uuesti alustama aga kuna batika tund lõppes siis ei ole see nii lihtsalt võimalik.


Vahaga on mul eriline side, kuna ema neiupõlve nimi on Vaha ja ilmselt selle pärast meeldiski mulle sellega jännata. Vaha on mul veres. :)




1 comment:

  1. Nii äge!
    Ja ma tean, mida sa tunned, selle eelmise postituse koha pealt. ma ei pea muidugi nii kaua ootama, kui sina, aga ikka vahel tuleb ise oma pahadest mõtetest lahti saada. Ole musirull ja kui kunagi koju jõuan saadan sulle ka lund pakiga. Ja siis sa pead mulle arbuusi saatma.

    ReplyDelete